Advertisement

Main Ad

Ντολμαδάκια γεμιστά με κουσκούς και γαρίδες


Σχεδόν σε όλα τα websites, ιδίως από την εποχή του κοροναϊού και μετά, υπάρχουν συνταγές που σας προτείνονται, σας βομβαρδίζουν. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πολλές φορές είναι δύσκολο να επιλέξουμε ποια να δοκιμάσουμε, μια και σχεδόν όλες μοιάζουν νοστιμότατες. Βέβαιο είναι ότι ένας Chef που μπορούμε να εμπιστευτούμε απόλυτα και να ετοιμάζουμε όλες τις συνταγές του είναι ο Γιάννης Λουκάκος (yiannislucacos.gr), τον οποίο χαρακτηρίζει και κάτι ακόμη. Διαθέτει ένα από τα πιο εύχρηστα και χρήσιμα websites, κάτι που μας διευκολύνει αφάνταστα,

Από το yiannislucacos.gr σας προτείνω μια συνταγή που δοκίμασα ήδη και δεν θα σας πω απλά αν μου άρεσε ή όχι, θα σας πω όμως ότι θα την ξανακάνω με την πρώτη ευκαιρία...!

Ρένα Κάντζα

Η συνταγή αυτή ακολουθεί και τα υλικά της είναι για 20 περίπου ντολμαδάκια.

ΥΛΙΚΑ

Για τα ντολμαδάκια

  • 300 γρ. αμπελόφυλλα, από βάζο
  • 500 γρ. γέμιση κουσκούς
  • νερό

Για τη γέμιση κουσκούς και γαρίδες

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κουσκούς
  • 200 γρ. γαρίδες
  • 150 γρ. νερό
  • 50 γρ. ντομάτα, τριμμένη
  • 30 γρ. ντομάτα λιαστή, ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. ντομάτες ψητές, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 8 γρ. δυόσμος
  • 6 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

Οδηγίες για τα ντολμαδάκια

Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο με τη γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω και στην άλλη πλευρά με τα νεύρα βάζουμε στο κέντρο 25 γρ. γέμιση. Τυλίγουμε το ντολμαδάκι, πιέζοντας τα πλαϊνά μέρη του φύλλου προς το κέντρο και ρολάροντας μπροστά για να κλείσει και να γίνει ρολάκι. Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και στοιβάζουμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ζεσταίνουμε το νερό και αλατίζουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες και καλύπτουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει. Αν θέλουμε να σερβίρουμε τους ντολμάδες κρύους, τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους τοποθετούμε σε ένα σκεύος σκεπασμένους στο ψυγείο.

Οδηγίες για τη γέμιση κουσκούς και γαρίδες

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν και να κοπούν σε χοντρό καρέ. Στην ίδια κατσαρόλα ιδρώνουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κουσκούς και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις κομμένες γαρίδες, την τριμμένη ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, τις ψητές ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον δυόσμο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.

 

TipΦροντίστε οι ντολμάδες να είναι σωστά τυλιγμένοι, χωρίς κενά και να είναι σφιχτά στιβαγμένοι μέσα στη κατσαρόλα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν άνοιγμα των ντολμάδων κατά το βράσιμο.

TipΤα κεφάλια από τις γαρίδες μπορούμε να τα προσθέσουμε κάτω από τα αμπελόφυλλα και να ενισχύσουμε τη γεύση που θα απορροφήσουν οι ντολμάδες.