Πουρές γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες έχουν κάποια πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Είναι πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα.
Βοηθούν την όραση
Ενδυναμώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οπότε, τι καλύτερο από μια πεντανόστιμη συνταγή με γλυκοπατάτες;
Ρένα Κάντζα
 

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γλυκοπατάτεςλίγο θυμάρι3 φέτες μπέικον100 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος150 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)αλάτιπιπέρι

Ετοιμασία

Για αυτόν τον πολύ εύκολο και πεντανόστιμο πουρέ γλυκοπατάτας.

  1. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.
  2. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
  3. Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
  4. Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2′. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο Χωριό σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
  5. Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος. Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα και αγριογούρουνο.

Πηγή: minervahorio.gr /  Η συνταγή βρίσκεται αναρτημένη και στο site της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Νεότερη Παλαιότερη