Τρόφιμα που μας βοηθούν να αδυνατίσουμε σε υψηλές θερμοκρασίες


 Θα μπορούσε η διατροφή μας να μας δροσίσει και να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση είναι φυσικά ΝΑΙ!

Ειδικότερα, το καλοκαίρι είναι αυξημένες οι απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό και έτσι η ελλιπής πρόσληψη υγρών μπορεί άμεσα να προκαλέσει ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους ή ακόμα και έλλειψη συγκέντρωσης.

Είναι τουλάχιστον αυτονόητο, λοιπόν, πως η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρακάτω θα βρεις μερικά tips που θα σε βοηθήσουν ώστε να επιτύχει τον στόχο σου:

Ενυδατώσου σωστά

Στις κανονικές μέρες θα πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό. Η πρόσληψη αυτή νερού, φυσικά και δεν τους αφορά όλους καθώς οι ανάγκες μας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το φύλο, την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ανάγκη για ενυδάτωση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε σε αυτά και το γάλα, το τσάι και τον καφέ. Οι χυμοί φρούτων μετράνε, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται σε μερίδα των 150ml καθημερινά λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν.

Φάε φρούτα & λαχανικά πλούσια σε νερό

Καλή επιλογή αποτελούν το καρπούζι, τα αγγούρια και τα ροδάκινα. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό βοηθά να σας κρατήσουν ενυδατωμένους αλλά και χορτάτους.

Αποτελούν ιδανικά απογευματινά σνακ, που θα σε ενυδατώσουν ενώ παράλληλα θα σου προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Στιγμιαίος καφές

Μην ξεχνάς πως ο αγαπημένος σου στιγμιαίος καφές αποτελείται κυρίως από νερό και μπορεί να συμβάλλει και αυτός στην ενυδάτωσή σου!

Η θετική επίδραση του στιγμιαίου καφέ στο μεταβολισμό, ενισχύεται επιπλέον από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων, βελτιώνοντας την ινσουλινοευαισθησία και αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.

Σχετικά με τα ασφαλή όρια κατανάλωσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθορίζει τα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης σε έως και 400 mg ημερησίως. Ο στιγμιαίος καφές είναι ιδανικός για να μπορούμε ακριβώς να υπολογίζουμε τη ποσότητα της καφεΐνης αφού γνωρίζουμε ότι 1γρ στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης. Επομένως με ένα frappe με 5γρ καφέ, θα λάβουμε 200mg καφεΐνης που είναι μέσα στα ασφαλή όρια κατανάλωσης.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν τα ευρήματα μιας νέας ελληνικής έρευνας που έγινε σε συνεργασία ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια καθημερινή με μέτρο κατανάλωση στιγμιαίου καφέ στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απόλυτα ασφαλής σε υγιή πληθυσμό. Ακόμα, φάνηκε πως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ είναι απόλυτα ασφαλής για την καρδιά και μάλιστα έχει και δυνητικά θετική επίδραση στην ελαστικότητα των αγγείων επομένως πίνοντας το στιγμιαίο καφέ μας με μέτρο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθάμε τόσο στη διαχείριση του βάρους όσο και στη καλή λειτουργία της καρδιάς

Μπαχαρικά

Το πιστεύεις ή όχι, το σκόρδο και το τσίλι μπορούν να μειώσουν τη θερμότητα του σώματος αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός ώστε να μας δροσίσει.

Διατροφικά tips ενυδάτωσης του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες:

  • Πίνε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών (νερό, στιγμιαίο καφέ, χυμοί, γάλα)
  • Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Απόφυγε τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά (όσπρια, κοκινιστά, τηγανιτά, φαγητά με κρέμα γάλακτος)  
Μαργαρίτα Μπουλούμπαση • Διαιτολόγος - Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr • Email: mbouloumpasi@outlook.com

Πηγή: logodiatrofis.gr
Νεότερη Παλαιότερη