ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ!


 Το λατρεμένο εορταστικό φαγητό σε μια πολύ γευστική εκδοχή που θα τους ενθουσιάσει όλους!

Της Γιώτας Πολυχρονίδου

Υλικά για 6 άτομα

1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι κίτρινο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι

300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα

1 φακελάκι κουκουνάρι

150 γρ. καρυδόψιχα

1 μήλο

1 σφηνάκι κονιάκ

Χυμό από 1 πορτοκάλι

3 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζετε την γέμιση. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε τον κιμά και το μπέικον. Τσιγαρίζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτετε το ρύζι, το σκόρδο και το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε και σβήνετε με το κονιάκ. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά και ρίχνετε δύο φλυτζάνια νερό. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά. Ρίχνετε τα κάστανα, τα καρύδια και το θυμάρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει η γέμιση.

Παίρνετε την έτοιμη και καθαρισμένη γαλοπούλα και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, τον χυμό και ψιλοκομμένο θυμάρι και την αλείφετε.

Γεμίζετε την γαλοπούλα με την γέμιση και σφραγίζετε τη γέμιση με το μήλο, καρφώνοντας οδοντογλυφίδες ανάμεσα στο δέρμα και το μήλο. Αλείφετε πάλι με το βούτυρο και την τοποθετείτε στη γάστρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε περίπου 4 ώρες με κλειστό τα καπάκι. Μισή ώρα πριν το τέλος, ανοίγετε το καπάκι για να πάρει χρώμα.

Γιώτα Πολυχρονίδου

Website: https://jottapolychronidou.com

Facebook: https://www.facebook.com/chefjottapolychronidou

Instagram: https://www.instagram.com/chef.jotta

vwoman.gr

Νεότερη Παλαιότερη