Συνταγή για ζουμερό σολομό Τοσκάνης


 ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

3 φιλέτα σολομού

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1/3 φλιτζανιού (80 ml) ζωμό λαχανικών

150 g λιαστή ντομάτα (σε βάζο με λάδι, στραγγισμένη από λάδι)

1 3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι - ανάλογα με το γούστο σας

3 φλιτζάνια φύλλα σπανάκι

1/2 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο


Ετοιμασία

1. Για να φτιάξουμε τη συνταγή για σολομό Τοσκάνης: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού και από τις δύο πλευρές και τα ψήνουμε στο τηγάνι, πρώτα με τη σάρκα προς τα κάτω και για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν, όπως τα προτιμάτε. Μόλις ψηθούν τα φιλέτα σολομού, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.


2. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο στον ζωμό που έχει απομείνει σε αυτό. Προσθέτουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε μέχρι να μυρίσει (περίπου ένα λεπτό). Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά να βγάλουν τη γεύση τους. Τέλος, ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε τη σάλτσα να χάσει λίγα από τα υγρά της.


3. Βάζουμε τη φωτιά στη χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και αφήνουμε να σιγοβράσει απαλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα κρέμας σύμφωνα με το γούστο μας.


4. Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί στη σάλτσα. Προσθέτουμε την παρμεζάνα. Αφήνουμε τη σάλτσα κρέμας να σιγοβράσει για ακόμη ένα λεπτό μέχρι να λιώσει το τυρί.


5. Προσθέτουμε τα ψητά φιλέτα σολομού ξανά στο τηγάνι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ρίχνουμε με κουτάλι τη σάλτσα πάνω από κάθε φιλέτο. Σερβίρουμε τον κρεμώδη σολομό της Τοσκάνης πάνω από ρύζι λαχανικών ή κουνουπίδι στον ατμό για όσους κάνουν δίαιτα Κέτο, ή ρύζι, ή ζυμαρικά για όσους δεν ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα. 

Καλή σας απόλαυση!

Νεότερη Παλαιότερη