Αϊβαλιώτικη βασιλόπιτα από την κόρη του Φώτη Κόντογλου


 

Μια εντυπωσιακή βασιλόπιτα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, όπως την διέσωσε η κόρη του Φώτη Κόντογλου, Δέσπω, και την μοιράστηκε ο Μιλτιάδης Τσεσμετζής, από τις Σέρρες

ΥΛΙΚΑ

για ταψί Νο 40

  • 2-2½ κιλά αλεύρι
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος πρόβειο
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερού λάδι 0 οξύτητας
  • 1 ποτήρι νερού γάλα φρέσκο
  • 1 ποτήρι νερού αλισίβα*
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • ½ ποτήρι νερού χυμό λεμονιού
  • 20 γρ. σόδα (την διαλύουμε στο κονιάκ)
  • 1 κοφτή κ.σ. κανέλα
  • 1 μεγάλο μοσχοκάρυδο τριμμένο (το έτοιμο τρίμμα δεν ενδείκνυται)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη αρκετά ώσπου να αφρατέψει το βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε τα υλικά με την εξής σειρά: το γάλα, την αλισίβα, το χυμό λεμονιού, το κονιάκ με τη διαλυμένη σόδα, και τέλος την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανάμεσα στην προσθήκη κάθε υλικού μεσολαβεί καλό ανακάτεμα.
  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μέτριας σκληρότητας (να μην κολλάει). Προϋπόθεση για μια καλή ζύμη είναι το καλό ζύμωμα.
  4. Αφού μπει η ζύμη στο ταψί, την στολίζουμε κατά βούληση με λευκασμένα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια.
  5. Τέλος την αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.

____
* Για την αλισίβα χρειαζόμαστε 1½ ποτήρι νερό και 3 κ.σ. στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή. Την βράζουμε περίπου 1΄ και αφού κρυώσει την σουρώνουμε.

Δέσπω Κόντογλου
Από το Κέντρο Παράδοσης «Φώτης Κόντογλου».

  • Πηγή: apantaortodoxias.blogspot.com / Μιλτιάδης Τσεσμετζής / www.pontos-news.gr
 #γλυκό, #βασιλόπιτα, #Πρωτοχρονιά #Παράδοση #Μικρά Ασία
Νεότερη Παλαιότερη