Τούρτα παγωτό για ένα γλυκό καλοκαίρι!

 

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της τούρτας παγωτό θα λέγαμε πως είναι μια τούρτα με παντεσπάνι ή κέικ στη βάση της, έπειτα παγωτό σε στρώσεις σε διάφορες γεύσεις και από πάνω σως, γλάσο, φρούτα, μπισκότα ή διακοσμητικά από σοκολάτα.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε πως λίγα είναι γνωστά για την καταγωγή του παγωτού σε εκδοχή τούρτας. Διαβάσαμε πως πιθανότατα οι τούρτες παγωτό εμφανίστηκαν στην Αγγλία τον 18ο αι., όπου τις απολάμβαναν οι πλούσιοι λόρδοι και οι ευκατάστατες κυρίες, σε μια εποχή πριν από την εφεύρεση της κατάψυξης. Οι τούρτες παγωτό έγιναν περισσότερο γνωστές τον 19ο αι., στη βικτοριανή εποχή, κατά την οποία μάθαμε πως φτιάχνονταν με παγωτό και φρούτα μέσα σε διακοσμημένες φόρμες. Αλλά μόνο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι τούρτες παγωτό έγιναν διαθέσιμες σε όλους, χάρη στην ευρεία χρήση της κατάψυξης. Άλλη μια περίπτωση στην οποία η ιστορία ενός γλυκού είναι στενά συνδεδεμένη με την τεχνολογική ανάπτυξη των κοινωνιών.

Και αν δεν σας έχει ανοίξει ακόμα η όρεξη, σίγουρα θα γίνει αφού δούμε διάφορα παραδείγματα από απολαυστικές, πληθωρικές τούρτες παγωτό, αλλά και άλλα, πιο λεπτεπίλεπτα εστιατορικά επιδόρπια με ένα από τα βασικά συστατικά να είναι το παγωτό… (eatdessertfirstgreece.com)

 Η συνταγή 

Ντακουάζ φουντουκιού

Το ντακουάζ (dacquoise) είναι ένας δίσκος από μαρέγκα εμπλουτισμένος με ξηρούς καρπούς. Μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική βάση σε τούρτες, όπως στη δικιά μας! Ντακουάζ είχαμε φτιάξει και ως στρώση στην τούρτα γενεθλίων μας του 2019. Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Για το ντακουάζ μας θα προσαρμόσουμε μια συνταγή από το αγαπημένο μας επαγγελματικό βιβλίο The Art of French Pastry του Jacquy Pfeiffer.

Υλικά

Φουντούκια100 γρ.
Ζάχαρη άχνη100 γρ.
Αλεύρι γοχ10 γρ.
Ασπράδια4
Κρεμόριο (προαιρετικά)μια πρέζα
Αλάτιμια πρέζα
Τα υλικά για το ντακουάζ μας

Πώς φτιάχνουμε το ντακουάζ φουντουκιού

Βήμα 1: Τρίβουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη, με προσοχή να μην τα τρίψουμε πολύ και γίνουν πάστα. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για ένα λεπτό.

Βήμα 2: Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το κρεμόριο (για να σταθεροποιήσουμε τον όγκο της μαρέγκας) και το αλάτι.

Βήμα 3: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια γυαλιστερή, σφιχτή μαρέγκα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν δεν ξεκολλάει από το μπωλ αν το αναποδογυρίσουμε.

Η συνέχεια στο eatdessertfirstgreece.com μαζί με πολλές άλλες υπέροχες συνταγές! 

Νεότερη Παλαιότερη